Veganer, mitt valg..

Jeg vet ikke helt hvor jeg vil eller hva som er hovedpoenget i dette innlegget, men jeg har jo endret synspunkter på mange store ting som folk tar for gitt i hverdagen og jeg merker hvor mye det påvirker meg og jeg får veldig mange spørsmål om det også så jeg tenkte bare å skrive litt om det.. Ting som jeg har tenkt på og har en mening om..

Jeg ble veganer i fjor og det kom nok som et sjokk på de som kjente meg. Jeg har alltid hatt sterke meninger og egentlig ikke skjønt de som tok så avtstand fra kjøtt og dyreprodukter. For å være helt ærlig ofret jeg det ikke mange tanker. Så jeg spiste kjøtt med god samvittighet, det hadde vi jo gjort i mange tusen år.. Dyr var mat og jeg tenkte heller ikke noe særlig over det da jeg dro på jakt. Jeg har på egenhånd tatt livet av mange dyr. Brutalt som faen, men jeg sto for det. Spiser man kjøtt og støtter den industrien syntes jeg ikke det var noe værre å ta livet av det selv. Så å gå fra den holdninger til det motsatte skjønner jeg at folk kan stusse på. Men jeg innså hvor feil jeg hadde tatt hele livet. At dyrene ikke er ment for at vi skal spise dem. Jeg utviklet en empati for alle levende skapninger som jeg ikke hadde hatt før. At den grisen som er på vei til slakteriet har like mye lyst til å leve som katten som ligger på fanget vårt.

Det jeg ikke skjønner med MITT valg er alle andres problemer med det? At de alltid skal diskutere med meg og hvor jeg føler jeg må forsvare valget mitt. At jeg får høre jeg er blitt så ekstrem. Fordi jeg velger å spise plantebasert mat og ikke døde dyr- JEG ekstrem? Jeg hadde skjønt det om jeg hele tiden hadde kommet med anklagende innlegg om kjøttetere. Om jeg hadde kommentert på bilder som blir lagt ut av venner der de er ute å nyter en biff eller burger så hadde jeg skjønt at de kunne blitt irriterte. Men det kunne aldri falt meg inn. Dette er mitt valg og jeg kommer ikke til å presse det på folk. Jeg har vært i mange middager med venner der de spiser kjøtt og jeg spiser noe annet. Og det går helt fint for meg, jeg takler det og vil aldri bli den personen som skal begynne å diskutere deres valg. Men det er mange som ikke innser at det å gå til en vegansk livsstil etter et helt liv som kjøtteter er ganske vanskelig. Det er utrolig mye å sette seg inn i og det krever mye planlegging. Det har vært vanskelig til tider og da har støtten fra gode venner betydd masse. At de kommer med tips og oppmuntrene ord. For det er ikke alltid lett og det har vært sårende at andre venner faktisk skal diskutere med meg for å vise at de har “rett” eller forsvare sitt valg. Jeg synes det er trist at så mange ikke gidder å sette seg inn i det, men jeg respekterer andres valg og da bør de gjøre det med meg også. Her om dagen så la jeg ut et link som viser den forferdelige behandlingen av kyllinger. At hann-kyllingnene går rett i en kvern bare fordi de ikke kan legge egg og de som er så heldige å få leve blir avlet opp til å gjøre dem større enn normalt noe som gjør at de lider voldsomt fordi de ikke kan gå normalt og de utvilker skader og store sår i potene og så trang plass at de ikke kan bevege seg normalt. For et liv dere. Så jeg postet videoen for at folk kunne se hvordan de blir behandlet, det var ikke en fabrikert video fra utlandet, men vårt kjære, lille Norge. Reaksjonen fra en venn var å poste et bilde av meg fra den tiden jeg jaktet. Ikke bare på det innlegget, men også på et annet lenger ned på siden… Hva får en venn til å gjøre slikt egentlig? At han vil vise at jeg ikke er så skinnhellig som jeg fremstår nå? At de som ikke er fan av meg skal få noe å le av? Jeg bare skjønner ikke at noen vil gjøre noe sånt for å sverte andre… Jeg har dessverre vært på jakt og det angrer jeg på i dag. Det var forferdelig egoistisk, men jeg gjorde i hvertfall noe med det! Aldri i resten av mitt liv skal et dyr lide på grunn av meg og det er en jævla god følelse. Og ALDRI skal jeg få noen i min vennekrets til å føle seg dårlig over at de har et annet valg enn meg. Så slike ting synes jeg er trist når valget i seg selv ikke er lett siden vi lever i en hverdag der det motsatte av hva jeg gjør dessverre er normalt.

Og jeg skriver ikke dette innlegget for å få sympati, det er ikke det jeg trenger. Jeg vet at jeg har tatt et riktig valg for meg og jeg føler meg så utrolig mye bedre etter jeg ble veganer så jeg er storfornøyd med endringen min. Men jeg føler meg misforstått blant enkelte. Jeg legger ikke ut linker og meninger for å tro at jeg er så mye bedre enn all andre fordi jeg ikke spiser kjøtt lengre. ALDRI har jeg hatt den intensjonen. Grunnen til at jeg poster enkelte ting er ikke for å trykke i ansiktet deres at dere er de slemme og jeg er den som gjør alt rett. Det er for å vise hva som foregår her i verden. Vi må faktisk våkne opp å ta ansvar selv. Jeg ber ikke alle om å bli veganere, men om å sette seg litt mer inn i hva som foregår i matindustrien og at den ikke bare utnytter dyr på det groveste, men den ødelegger planeten vår i en fart som er utrolig skremmende også. Jeg skulle ønske jeg viste om dette mye før, jeg var veldig uvitende før jeg satte meg inn hvordan det er å være veganer og siden JEG- den staeste jenta med sterke meninger tar helomvendig så VET jeg at andre kan også om de bare blir opplyst om det. Og jeg er en person som kan nå ut til mange mennesker og derfor synes jeg det er viktig å bruke den “makten” til å spre noe godt. Om folk virkelig er så i mot det så kan de slette meg som venn eller ikke klikke seg inn på det, for det er for en god sak og det er aldri meningen å støte noen. Om man føler seg truffet og provosert så bør man kanskje gå inn i seg selv å tenke på hvorfor man blir det… Så jeg kommer til å fortsette å skrive om det når jeg føler det er nødvendig fordi jeg synes det er viktig. Jeg har mange tusen lesere her på bloggen og enda fler på Instagram, Facebook osv og jeg vet mange er nysgjerrige på dette og da føler jeg det er riktig å fremme min mening. Det jeg var veldig redd for i starten var å bli den veganeren alle hater. “How do you know if a person is a vegan? They fucking tell you”, det er slike memes over alt og folk kommenterer det hele tiden, men se det med mine øyne en gang; HVER dag blir jeg utsatt for deres meninger, bilder av kjøtt og dyreprodukter overalt. På tv, reklamer alle steder, resturanter..alle steder, men jeg går ikke å kommenterer “jeg vet du spiser kjøtt MÅ du skrive det hele tiden?!” til andre.. Jeg er ikke for ekstreminisme i det hele tatt, men ofte føler jeg at vi blir beskyldt for å drive med det om vi som veganere fremmer meningene våre, mens de som bidrar til drap og mishandling av dyr ikke gjør det…DET er spesielt synes jeg..

En annen ting er jo kostholdet mitt. Herregud som det har forandret seg! Til det bedre mener jo selvfølgelig jeg og jeg ELSKER mat nå. Jeg setter så uendelig stor pris på mat og gleden av et godt måltid. Jeg oppdager stadig nye ting og oppskrifter og det er så spennende og gøy å utvikle seg på denne måten. Samtidig vet jeg at det jeg gir kroppen er sunn, fersk og god mat som kroppen har godt av! Det mange var bekymret for var om jeg fikk i meg nok proteiner og vitaminer gjennom dette og det var jeg faktisk usikker på selv. Jeg har aldri spist så sunt før som nå, men man mister proteiner og vitaminer (jern og B12 spesielt) fra kjøtt og det var jeg ikke sikker på om jeg fikk i meg nok av. For tre uker siden ble jeg skikkelig syk med en kraftig influensa og spysyke etterpå og jeg var ganske sikker på det skyldtes dårlig immunforsvar pga for lite vitaminer. Så jeg tok en grundig legesjekk hvor de sjekket meg for alt og jeg ventet at jeg skulle få den lista med mangler, men det eneste jeg var lav på var D-vitamin?! Så hurra for en vegansk livsstil!! Den har jeg tydeligvis veldig kontroll på og det er en god følelse 🙂 Jeg hadde bare veldig uflaks og ble skikkelig syk og skal videre til spesialist snart for å sjekke om jeg må fjerne mandlene siden jeg er veldig plaget med øre-og halssykdommer, men det skyldes selvfølgelig ikke at jeg er veganer. Så dere som er redde for at man får i seg for lite proteiner trenger ikke være det. Jeg spiser masse brokkoli, nøtter, bønner, linser, proteinpulver og andre matvarer som er høyt på protein og jeg spiser meg mett hver gang. 

Noen spør om jeg har gått ned i vekt og det har jeg.. Ikke mye, men jeg merker det litt. Men det kan også skyldes at jeg har vært syk og ikke hatt matlyst. Den er hvertfall tilbake for fullt og jeg regner med at om noen uker så er alt til det vanlige igjen med gode mat og treningsvaner 🙂 Men det er mange som legger om til en vegansk livsstil kun pga helse og det gir fantastiske resultater. Det er jo ikke noe sjokk egentlig, men det er veldig interessant å lese om hvor viktig riktig mat er. For man trenger ikke være sunn nødvendigvis for å være veganer (oljer, chips, godteri osv) så jeg tenker å sette meg litt mer inn i raw food også etter hvert, men nå så er det nok å få til en god vane med planlegging av måltider slik min hverdag er nå. Men dette med helse synes jeg er veldig interessant..

I helgen har jeg jobbet og ellers tatt det med ro. Jeg er i gang med trening igjen etter en måneds pause pga sykdom så nå er jeg så støl at jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Grunn nok til aldri å ha så lang pause igjen! Så er det så deilig å ha matlyst igjen så jeg spiser masse mat (og godteri) hele tiden! I helgen har jeg kost med med vegansk taco og søtpotet fries og i dag skal jeg for første gang smake vegansk iskrem! Mmmm, det gleder jeg meg til 😀 Nå skal jeg få i meg en god frokost og deretter skal jeg på trening før det blir kamp igjen i kveld. Det er en stor kamp og vinner vi ikke i dag kan vi nok glemme 4.plassen. Tror faktisk United kan komme godt ut av det, men jeg har slutta å være optimist. Det blir jeg ikke før LvG drar.

Nyt det fine været folkens! Vi blogges..


 

Blogger hovedsaklig om Manchester United og livet som fotballsupporter. Kontakt: [email protected]
Posts created 338

3 thoughts on “Veganer, mitt valg..

  1. Sikkert mest riktig å være vegetarianer, ihvertfall om man ser hvordan enkelte dyr blir holdt i fangenskap og dårlig behandlet før de blir mat. Uansett, ikke så lett å bli vegetarianer da mesteparten av samfunnet stort sett spiser kjøtt, men kudos til de som er det!

  2. Hei! Hadde virkelig satt pris på om du deler hvordan kostholdet ditt er som veganer? Liste med middager du spiser, favorittgodis, must haves som veganer osv:-D mange mener man bare kan spise grønnsaker og frukt. Jeg har ønsker å bli vegetarianer, men finner så få måltider jeg “tar med meg videre”.. Og maten ender opp veldig ensidig, slik at jeg ikke holder ut i lengden.. De fleste oppskriftene på nettet er så avanserte, tungvindte.. Og aalt må lages fra bunnen av.. Jeg bor i en by med bare 13000 innbyggere, så alternativ for vegetarianere eller veganere finnes overhode ikke bortsett fra ett måltid på resturang med krydret grønnsaker og pomfri.. Håper du kan dedikere bare ett Grundig innlegg om livsstilvalget ditt, for oss som deler samme syn som deg!:-) jeg ville elsket det! Er ikke en eneste blogger som viser sin stolthet ovenfor det å være vegetarianer/veganer og fremmer det.. Hvordan skal man bruke stemmen sin, om ikke for di tingene man brenner for?:-) håper på svar, eller innlegg hihi 0:-)

  3. Does Priligy Work Forum Buy Amoxicillin In The Uk No Prescription Viagra Gold Usa Cialis Canada Ian Pharmacy Do They Sell Trazadone Over The Counter Cialis Non Agisce

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top