til deg som er nysgjerrig på veganisme

Det er vel ingen hemmelighet at jeg er veganer. Og visst er jeg stolt av det! Det er det beste valget jeg noen gang har tatt og det har vært utelukkende en positiv og fantastisk “reise” hittil! I tillegg er den ikke med på å ødelegge miljøet, helsa mi eller utnytter dyr. For godt til å være sant? NEI 😀 Det som er gøy er at det hver eneste dag kommer nye veganske alternativer som er et klart bevis på at verden er i forandring. Og jo mer bevissthet rundt dette jo bedre! Jeg trenger ikke skremme dere til å bli veganere, ikke skal jeg presse det på dere heller. Men vi alle vet innerst inne at det er ekkelt å spise døde dyr, vi lukker øynene for alt det fæle og unnskylder oss med “at slik har vi gjort i mange tusen år og egentlig er vi alle rovdyr, at vi trenger kjøtt for å overleve”. Well.. Her sitter jeg nå på snart mitt andre år uten kjøtt og meieriprodukter uten en eneste vitaminmangel, jeg føler meg bedre enn jeg gjorde da jeg spiste kjøtt, huden min er finere, jeg har mer energi og føler meg aldri tung etter et måltid. Det er så mange positive forandringer at jeg er ikke i tvil om at dette er det rette valget. Og det er det mest sannsynlig for deg som leser dette også.

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg får mye kommentarer på nettopp det at jeg er veganer. At mange skulle ønske at de også kunne blitt det, men ikke vet hvordan eller at de aldri hadde klart seg uten kjøtt eller ost. 

Den dårligste unnskyldningen jeg hører er “men det hjelper ikke om jeg gjør noe med det”- jo! Det hjelper! En person gjør mer forskjell enn du tror. Hver gang du velger et vegansk produkt eller bevisst tar avstand fra utnyttelse av dyr bidrar du til en økende oppmerksomhet rundt dette! Hvor du velger å gi pengene dine har masse å si. Når du handler en vare eller betaler for en tjeneste gir du på en måte din stemme, og velger du dyrevennlige alternativer er du med på å skape en bedre verden- for alle! Nesten daglig kommer venner til meg å sier de har sett at den butikken har fått inn noe vegansk eller en restaurant som har begynt å lage retter jeg også kan spise. Så det er jo klart at dette hjelper! Og jeg lover deg, det gir en så utrolig god følelse å vite at du er med på noe bra. Ja, jeg vet jeg ikke kan redde verden. Men jeg er hvert fall ikke med på å ødelegge den mer, jeg er i mot utnyttelse av dyr på alle måter og jeg gjør noe med det. Mine valg gjør at jeg ikke er med på å betale for at dyr skal bli testet på, bli klær og mat. Og den følelsen er den beste i verden. 

Jeg forventer ikke at alle skal bli veganere- men jeg håper at alle prøver å gjøre en forskjell. Bli mer opplyste, se hva som skjer i verden. Sett dere inn i hvordan maten deres blir laget, hvordan “produktet” har hatt det frem til det ligger på tallerkenen din. Jeg kunne lagt med mange bilder og filmer som skremsel, men det er ikke det dette innlegget er for. Verden er et j…. mørkt sted for uskyldige skapninger og det trenger ikke være det! Om du er glad i dyr, bryr deg om helsa di og vil gjøre en forskjell så start med å sette deg inn i hvordan ting faktisk er. Til og med i lille Norge der alt liksom skal være så bra. Slutt å vær så “blinde”, vi MÅ bli mer bevisste på det vi gjør. Og når du vet hva som skal til for at du skal få biffen og osten din så lover jeg deg at det ikke frister noe mer.

Jeg har så mange som sier til meg at de respekterer valget mitt, at de skulle ønske de også klarte det. Vet dere hva? Dette gjelder som alt annet i livet- GJØR NOE MED DET- I DAG 😀 

Mange sier at de må begynne å spare mer penger, de vil reise dit, skulle ønske de gjorde ditt eller datt, de vil bli slankere og sunnere, se sånn og sånn ut… Men ingenting vil skje før du faktisk starter. Som Nike sier så flott; Just do it! Hva venter dere på? Jeg vet at ting kan være vanskelig å gjennomføre, men det er menneskelig å feile. Det er slik man lærer. Og når det kommer til veganisme så er det klart at det er mye å lære, det er en helt ny verden. Men dere trenger ikke gå all inn med en gang om dere synes det er vanskelig, ta bedre valg. Personlig holdt det å se Cowspiracy og Earthlings. Selv om ting ikke nødvendigvis er slik i Norge så var det nok for meg. Dyr skal ikke utnyttes på den måten og så lenge jeg holder meg til det så er ikke ting vanskelig. Det jeg så på som mat før er ikke lenger mat i mine øyne. 

Tips til å gjøre overgangen enklere:

* Tenk over hva som er dine verdier? Jeg oppdaget at jeg var både ekstremt egoistisk og dobbeltmoralsk når det kom til hvilke verdier jeg hadde. Man kan ikke mene en ting og gjøre noe annet. 

* Se dokumentarer om veganisme som tar for seg både helse, miljø og det etiske. Da får dere en grei oppsummering hva det handler om, masse gode råd og tips og ikke minst motivasjon! Anbefaler sterkt Cowspiracy, Forks over Knifes og Food Matters på Netflix og Earthlings på Youtube. Netflix har også kommet med tre nye dokumentarer som jeg ikke har rukket å se enda; Okja, What the Health og Live and let live. Mange er skeptiske til dokumentarer og sier man ikke skal sluke alt rått, men kjappe google-søk kan backe det meste opp. Disse dokumentarene er fantastiske og “øyeåpnere”- de fikk tross alt en sta totning til å konvertere;)

* Finn inspirasjon på sosiale medier. Det finnes utrolig mange grupper på Facebook der dere kan spørre på alt dere lurer på. De aller fleste veganere er overlykkelige at folk velger en grønnere livsstil og vi vil hjelpe så godt vi kan, vi dømmer ingen! De aller fleste har spist kjøtt så vi vet hvordan dere har det. Grupper jeg har brukt masse er; veganpreik, hva slags veganmat lager du i dag?, veggispreik og vegansnakk. I tillegg finnes det utrolig mange Instagram-kontoer som legger ut tips og oppskrifter. Jeg har en egen vegansk konto som jeg kun bruker som egen motivasjon, der følger jeg kun veganske personer og lagrer masse oppskrifter og legger ut bilder av maten min så jeg kan gå tilbake å se på dager jeg har lite inspirasjon. (am_vegan)

* Inviter venner på middag. Det er så gøy å lage mat til venner og se at de liker det! ALT kan lages vegansk! Jeg savner ingenting og synes (med hånda på hjertet!) at veganske pølser, “kjøttdeig” og burgere er sykt mye bedre enn kjøttvarianten. Jeg har tross alt spist alt før så jeg kan sammenligne. Husk at mye av kjøtt er marinert og krydret så det kan man også gjøre med veganske varer så det smaker likt- og i tillegg er mye sunnere.

* Om du faller tilbake på gamle spor så ikke gi opp. Store endringer er vanskelig og det er greit. Neste dag er en ny dag med nye muligheter.

* Du er med på å gjøre verden til et bedre sted. Hvor fantastisk er ikke det å vite?! Selv om andre gir faen så gjør du faktisk noe med det. For å klare å gjøre en forskjell så må man starte med seg selv. Din stemme teller! Som jeg skrev i begynnelsen så hjelper det at alle gjør litt.

Et annet godt råd er og ikke la negative kommentarer gå inn på deg. Jeg har ikke snøring på hvor mye HAT jeg har fått fra folk fordi jeg ble veganer. Hvor sykt er ikke det??? Det jeg har lært meg nå er at forholdet vi har til mat er veldig personlig, så at jeg går hardt ut mot kjøtt- og meieribransjen har fått mange reaksjoner. Så kommer de med “jeg respekter deg så da skal du respektere mitt valg”, men vet dere hva? Når man slenger dritt så er ikke det respekt og jeg kommer heller ALDRI til å respektere at noen spiser døde dyr. Når deres valg går direkte utover dyr og at de lider for at du skal bli mett så kan jeg ikke tolerere det. Mine valg går ikke utover deg eller dyr. Jeg er ikke veganer for min skyld først og fremst. Det er for at jeg synes slik matsituasjonen har utviklet seg er helt på trynet og det vil jeg ikke støtte. Hat og negativitet angående dette kommer 100% av frykt og uvitenhet. At jeg utfordrer folk til å stå ansikt til ansikt med sine valg tror jeg mange finner ubehagelig. Jeg har til gode å høre gode argumenter for at denne masseproduksjonen skal fortsette. Ikke er jeg interessert i å diskutere det hele tiden heller, men det må bli mer oppmerksomhet rundt det og derfor synes jeg det er ekstremt viktig å snakke om.

Har dere spørsmål om veganisme så skriv det gjerne her! 🙂


 

Hvor viktig er pre-season?

Pre-season. Hvor mye har det å si egentlig? Selvfølgelig vil jeg at United skal vinne hver eneste kamp- det er jo utelukkende positivt. I går spilte Manchester United sin siste kamp i USA og det var mot Barcelona. Hittil hadde vi vunnet hver eneste kamp, men i går tapte vi 1-0. Hylekoret var tidlig ute på sosiale medier i natt med å melde at vi er alt for dårlige og at vi må forsterke oss med flere spillere- det har jo Mourinho sagt lenge. De er på jakt, men det er ikke lett å få de spillerne klubben vil ha. Jeg tror vi uansett kommer til å signere et par, med nye rykter hver dag så lar jeg vær å spekulere i mer om det akkurat nå! Selv om vi tapte kampen i går så var det positive ting å ta med seg, United kom til mange sjanser og vi har to av de beste keeperne i verden. Vi tapte 1-0 mot Barcelona med Messi, Neymar og Suarez på topp. Jeg tar ikke på vei av den grunn. Pre-season er til for å teste spillerne, forskjellige formasjoner og gi alle spilletid. Selvfølgelig blir det et helt annet spill og prestasjoner. Det eneste jeg synes er veldig rart er at Bailly og Lindelöf ikke får så mye spilletid sammen?! Svensken ble vel kjøpt inn til å gå rett inn som par med Bailly og jeg skulle gjerne sett de spille sammen så mye som mulig for å danne et fundament. Lindelöf har dessverre ikke hatt beste starten, han er shaky og gjør dumme småfeil. Straffen han lagde var jo meget klønete.. Forhåpentligvis rister han av seg dette og er klar til Premier League start. Han føler seg kanskje litt tryggere i Norge også?! 🙏 Og ja, det skal sies at Bailly må sone to kamper- men jeg vil helst at de “parrer” seg så fort som mulig, vi trenger et trygt stopperpar nå.

Jeg føler det ikke er noe stort poeng å analysere disse kampene alt for mye, men man sitter jo igjen med noen tanker; Suarez er fortsatt en dritt spiller. Tok meg ikke lange tiden i natt før jeg kom på hvor mye jeg hater han. Hva er vitsen å spille stygt i en vennskapskamp? De er alt for gode til å drive på slikt og ødelegger fotballen. Og med det går jeg rett videre til vårt eget lag. Jeg kan bli beskyldt for å ha «Unitedbriller» på og det er vel kanskje litt naturlig når man er så lidenskapelig interessert som meg. MEN- jeg ser også når ting er feil og Fellaini skal dere få gratis av meg. Stygg og slu i spillestilen og hører ikke hjemme i United. Han irriterer meg grenseløst. Blind er ikke venstreback og Darmian alt for svak. Om ikke Shaw satses på trenger vi en ny i hans posisjon. Blindt er ikke god nok der, alt for treig. Han kan lese spillet bra, men ikke god nok for en startellever. Jeg vet meningene er splittet, men jeg blir aldri overbevist av han!  Lingard får masse hat, men synes ikke han har gjort så mye fei. Han blir kanskje aldri en superstjerne, men han er god nok til å være i stallen- og han er Unitedgutt- det veier også i hans favør. 

De som har imponert meg er spesielt Rashford og Pereira. Rashford er i scoringsform og Pereira ser ut til å ha nytt godt av utlånet. Jeg tror han er klar til Premier League-spill nå og det blir veldig spennende å følge med på han. Martial og Pogba har vist seg frem og både De Gea og Romero har storspilt. Sånn som situasjonen ble i fjor så synes jeg ikke vi bør selge så mange spillere, i hvert fall ikke før nye kommer inn. Bortsett fra Fellaini, han kan dra nå. 

Jeg har selvfølgelig holdt meg enten våken hele natta eller stått opp på syke tidspunkt for å se mitt kjære United spille kamp. Treningskamp eller ei- jeg skal se gutta i aksjon! En smule mindre engasjert, men kamp skal jeg se. Og det ødelegger jo døgnrytmen helt. Skal man døgne? Stå opp for så å sove et par timer? Våre supportere rundt om i verden fortjener stor respekt som gjør dette ukentlig for å se United!

Nå er det heldigvis mer normale tider de spiller på og første stopp er OSLO! Min by ❤

Selv om jeg forventer veldig lite av kampen så kan jeg ikke annet enn glede meg! Det er så lenge siden jeg har vært på kamp nå, alt for lenge! Så det å dra ned på Scotsman i drakt på søndag og deretter opp til Ullevaal retning Singing section blir godt for sjela! I tillegg blir det mamma og pappa sin første kamp pluss den ene tanteungen min som heller aldri har sett de live. Jeg har lovet dem tur når sesongen starter igjen så å starte her i Norge med en light-versjon er perfekt.

Så tilbake til overskriften igjen; hvor viktig er egentlig pre-season? Hva mener dere? Jeg er faktisk helt enig med Mourinho da han sa etter kampen at vi hadde godt av å tape en kamp. Disse kampene er perfekte til å teste ut hva man vil, finne feil før sesongen starter. Og jeg trenger vel ikke nevne at vi hadde gode pre-season oppbygging med både Moyes og van Gaal og de sto for det tristeste jeg har opplevd i fotball etter det. Så for meg er det viktigst å se de komme i form og at de holder seg skadefrie. At de scorer mål og prøver seg frem. Og so far so good..

Pre-season, Lukaku og hvem er nestemann inn?

Hei- lenge sia sist!

Jeg må jo starte med LUKAKU! Herregud! Jeg skal være helt ærlig å si at den hadde jeg ikke sett for meg, han var så tidlig linka til Chelsea at jeg så den dealen som spikra tidlig. Men så drøyde det, og ryktene kom vår vei og til slutt begynte jeg å få store håp. Jeg hadde Griezmann som første ønske og likte dårlig at han valgte å bli. Så da det ble offisielt bekreftet fra klubbene at Lukaku var vår skal jeg love dere at gleden var stor! Han var nummer to på lista og et bra kjøp. Han har en syk fysikk, god avslutningsteknikk (noe han gjerne kan lære bort til sine nye lagkamerater..), han er vant med Premier League og jeg er sikker på han vil finne plassen sin fort. Måten han snakker om klubben vår er fantastisk, snakk om å glede en supporter liksom. Selvfølgelig er han glad for at han har kommet til verdens beste fotballklubb. Han er venner med mange på laget og de alle har sine beste år nå… Folkens, denne sesongen blir syk!

Selv om det var ekstremt deilig å snappe Lukaku foran nesa til Chelsea så fikk jeg smake på følelsen selv da Morata ble bekreftet av de. Hadde vi fått han i tillegg så hadde jeg vært utrolig fornøyd med kjøpene! Nå er jeg ikke sikker på hvem jeg vil ha inn egentlig.. Synes det å betale like stor sum som Morata for en annen spiller er for drøyt. Men nå er det ikke jeg som bestemmer så vi får da se. Jeg har ikke fulgt nok med i andre ligaer til å ha en formening om det for å være ærlig. Matic? Jeg sier ja takk, men tror ikke han kommer. Sanchez er aktuell og en god spiller, jeg klarer bare ikke se for meg han som Unitedspiller…? Men jo mer jeg har tenkt på det de siste dagene så vokser det på meg.. Vi kan i hvert fall vise en lang finger til Real og synes f… ikke at de skal fortsette å ta spillere United har gjort gode. Herregud så lei jeg er av det og Morata ville til United, men de nektet å diskutere pris. Så De Gea skal ingen steder på lang tid!! Vi trenger et par til inn så dette er ikke over enda..

Kampene i USA har jo også startet nå og som den lojale supporteren jeg er har jeg selvfølgelig enten holdt meg våken eller satt på alarmen så jeg står opp. Selv om det bare er treningskamper så er det stas. Jeg har savna gutta jeg!! Lørdag dro jeg med meg Bea hjem fra byen og hadde nachpiel med burger og øl mens United underholdt oss. Natt til tirsdag var litt seigere da alarmen ringte 3.45 og man skulle stå opp og deretter dra på jobb. Men det gikk det! I natt blir det enda tidligere, men det gjør ingenting. Det er jo derby og man kan snakke så mye man vil om vennskapskamper, men det er City vi snakker om og de skal slås! De to første kampene bar jo meget preg av at det var treningskamper og alle skulle få spille, i siste omgang mot Real Salt Lake var det jo konstant stopp av spill så det er ikke mye vi kan forvente oss egentlig. Men moro er det. Og i natt blir det tøffere motstand så jeg håper på en god kamp. Lukaku har allerede startet med målfesten så jeg håper på en underholdene kamp mot lillebror. Nå er spørsmålet om jeg skal døgne eller få noen timer søvn… Siden man skal på jobb etterpå så må jeg nok runde av å prøve på noen timer på øyet. 

For å få med seg pre-season så bør dere laste ned MUTV-appen. De viser alt av kamper, treninger, intervjuer osv og koster under 40 kr i måneden! Så den bruker jeg nå, men når Premier League starter igjen så må man se seg etter andre alternativer siden de ikke får lov å vise kampene live. TV2 Sumo er så latterlig dyre at jeg vurderer å si opp alt nå. Sa opp sporten da PL var over og har nå kun tv og serier, men det er så mye man ikke kan se og må oppgradere for så mye at det ikke er verdt det. Utrolig irriterende at de fjerner episoder og sesonger også. Det som irriterer meg aller mest er at de høyner prisen og sier det er bedre tilbud- men jeg blir “tvingt” til å betale for å se norsk fotball noe jeg har null interesse av for det er det de har lagt til i samme pakke. Helt tullete så til høsten av så blir det nok kjøp av noe engelske kanaler. Kom gjerne med tips. Kan dessverre ikke være på hver eneste kamp live 🙁 

Jeg har ny snapchat btw; annmariolsen 

Der legger jeg alltid ut ting før og etter kamp så legg meg til. Nå sier jeg Glory Glory og god natt! 

Takk for alt

Da er det bekreftet det vi alle har ventet på; Wayne Rooney er ferdig i Manchester United å vender tilbake til gutteklubben sin hvor alt startet. Han kom til oss fra Everton da han var en ung gutt med et stort talent og potensial. Privatlivet hans var ikke på stell og han hadde en turbulent tid i media. Men etter 13 år i verdens største klubb har han vokst seg til en mann å forlater oss som en legende.

Det er alltid trist når store navn forlater klubben, men jeg kjenner ekstra på at Rooney drar. Han vil for alltid være en av mine topp favorittspillere så at han nå velger å dra er vemodig. Som sagt så var det ventet og helt rett avgjørelse for begge parter, men det blir utrolig rart å se han spille for et annet lag i Premier League. Selv om han nå spiller for en rival så har han min største respekt og han skal få en hyllest 17. September da han gjester Old Trafford i blå drakt. Vi skylder han det etter alt han har gjort for oss. Når jeg tenker tilbake på alle minnene han har gitt meg så må jeg bare smile. For en spiller!! Rooney kom fra byen jeg hater og tok meg og resten med storm. Han spilte virkelig med hjerte utenpå drakta. Å blø for drakta er noe Rooney virkelig har gjort og han har vært vår viktigste spiller i mange år.

Jeg tror ikke mange helt forstår hvor stor spiller han faktisk er og hvor stort det er å holde de rekordene han har både for oss og for England. Han har fått ufortjent mye dritt fra egne supportere og det er trist for alt har ikke vært fortjent!

Selv om det vil bli rart å se han spille for Everton så unner jeg han alt godt og vet han kommer til å fortsette å gjøre det bra! Han ser kjempebra ut nå og en massiv respekt at han blir værende her og ikke drar til Kina eller USA for å tjene mest mulig. Han elsker fotball og nå får han mer spilletid. Jeg forstår valget hans og han fortjener ingenting annet enn vår hyllest.

Av alle minner han har skapt må brassesparket mot City være det beste og jeg har fortsatt arr på kneet etter en vill feiring. Det må være tidenes Premier League mål?! Av øyeblikk på Old Trafford må jeg si det var fantastisk å se Rooney putte to mot Liverpool i 2012 da det var første kamp for Suarez etter rasismeutestengelsen.

Jeg har tidligere gitt en hyllest til Rooney her: http://m.annmariolsen.blogg.no/1483905436_wazza.html

Takk for alt Rooney! ❤

(Det kommer selvsagt et eget innlegg om Lukaku, men i dag er det kun Wazza i fokus).

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top