fra jeger til veganer

Jeg fikk denne kommentaren og dette er noe mange har lurt på så jeg velger å svare på det i et innlegg;

“Må starte med å si at jeg syntes det er kjempe bra at du har tatt det valget som du har tatt. Utrolig bra av deg, men jeg er veldig nysgjerrig på hva var det som fikk deg til å snu? Husker for flere år siden jeg så bildet av deg på jakt i Afrika og ble så utrolig lei meg. Du så dyr flykte for livet og dø forran deg men likevel så valgte du å jakte. Så hva var det som snudde deg helt? Var det dokumentar evt hvilken?”

Dette var en kommentar på et innlegg jeg laget for noen måneder siden om at jeg hadde vært veganer i over et år. Som mange vet så har jeg deltatt på jakt, opp til flere ganger. På Toten der jeg er fra er det helt naturlig, naboen min var bonde og jeg var opplært til å tro at dyr var mat. Og jakt er også kanskje en slags status når jeg tenker meg om, ikke at det var derfor jeg deltok på det. Jeg gjorde det for opplevelsen sin skyld, jeg viste at det var veldig brutalt, men jeg har alltid vist hvordan maten kom på bordet. Dyr måtte dø, og så lenge det ble til mat så følte jeg at det ikke var noe galt i det. Og jeg hadde blandede følelser da jeg var på jakt. Jeg følte på ubehaget da jeg så dyret dø, men jeg dyttet de følelsene vekk og unnskyldte meg med at folk fikk mat og slik er verden. Jeg står for det jeg har gjort. 100%. Det er ikke noe vits å komme med dårlige unnskyldninger, jeg viste hva jeg gjorde og det var helt forferdelig. Og jeg skal love deg at da jeg startet prosessen med å bli veganer så var det helt jævlig å vite at jeg hadde gjort noe sånt. Tatt livet av uskyldige dyr. Jeg har vært veldig lei meg, grått og slitt med dårlig samvittighet. Men det kan ikke taes tilbake, gjort er gjort. Heldigvis er det en ekstrem god følelse å vite at jeg aldri skal forårsake noe sånt igjen og at jeg hver eneste dag i resten av mitt liv skal jeg ta valg som er dyrevennlig. 

Så at jeg som hadde den innstillingen skulle snu helt å bli veganer hadde vel verken jeg eller andre trodd. Og det som fikk meg til å snu var fakta. Den første dokumentaren jeg så var “Cowspiracy” på Netflix og den anbefaler jeg alle å se. Det er ikke slik at man må sluke alt man ser og tro på alt, men denne dokumentaren satte tankene i gang. Først og fremst viste jeg ikke at kjøtt- og meieriproduksjonen var så miljøskadelig. Så satte jeg meg inn i helsedelen. Vi nordmenn drikker jo så mye melk og er lært opp at det MÅ vi ha for at vi ikke skal bli syke. Hvorfor er vi nordmenn plaget med benskjørhet når vi drikker så mye melk? Jo mer jeg tenkte på det, jo mer klarere ble det for meg. Melk er for en kalv. Et lite dyr som skal få melk av moren sin som er proppa av hormoner slik at den skal vokse seg stor på kort tid. Og det putter vi i kroppen vår og tror det er sunt!? 

Jeg satte meg sakte, men sikkert mer inn i den veganske livsstilen og en kveld satte jeg på “Earthlings”. Jeg husker jeg brakk meg og begynte å gråte av det jeg så. Jeg har den dag i dag ikke klart å sett den ferdig. Og jeg vet at i Norge er det mye strengere regler på dyrehold- heldigvis! Men alt snudde for meg. Jeg så dyrenes lidelse og hvor skrudd verden er. Jeg følte meg nesten hjernevasket og kunne ikke tro hvor blinde vi faktisk er på enkelte ting. Jeg bestemte meg for at dette ville jeg ikke støtte lenger. Dyr er smarte, dyr har følelser og de vil leve. Selv om ting er gjort på en viss måte i lang tid betyr ikke at det er riktig eller greit. Vi bor ikke lenger i huler hvor vi må jakte for å overleve. Så selv om jeg har vært på jakt så føles det like jævlig å ha støttet denne industrien mesteparten av livet mitt. Det var ingen vei tilbake for meg, jeg hadde fått et helt annet syn på mat og dyr. Dyr er ikke mat. Vi ville aldri ha spist hunden vår om vi var sultne, vi ville ikke ha drikket et glass med kattemelk eller morsmelk. Hvorfor er enkelte dyr verdt mer enn andre? 

Heldigvis blir det mer og mer vanlig med en vegansk (eller vegetarisk) livsstil og man trenger virkelig ikke kjøtt for å overleve i 2017. Det finnes ting som er viktigere enn smaksløkene våre. Og jeg kan med handa på hjertet si at jeg aldri har vært så glad i mat som nå. Jeg elsker mat og koser meg med hvert eneste måltid jeg spiser, og det uten bekostning av noens liv. Jeg skulle ønske jeg viste det her før, men det gode er at det aldri er for sent. Når det i tillegg er det beste for miljøet, helsen og dyrene så er det virkelig verdt å gi det er forsøk <3 Alle har et ansvar for denne planeten så om alle gjør litt så hadde det hjulpet i stor grad. 

Jeg vil også legge til at da jeg deltok på jakt så fikk jeg ekstremt mye hat fra mange. Forståelig nok. Men jeg håper dere som er imot jakt ikke spiser kjøtt selv, for det er virkelig ikke noe bedre å kjøpe kjøttdeig eller kyllingfilé på Rema. De dyrene har faktisk hatt det mye mer jævlig enn de som ble drept under jakt. Folk må bli mer konsekvente i meningene sine, er du glad i dyr så spiser du de ikke. Ganske så enkelt faktisk.


 

2 thoughts on “fra jeger til veganer

  1. Hei! Ville bare si at jeg heier på deg!! 😀 Dyremorder kommentaren er helt unødvendig, man lærer jo tross ale så lenge man lever. Stå på videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top