Ungdom mot retusjert reklame

Har dere fått med dere Ungdom mot retusjert reklame? Jeg har jobbet med fotografen Rolf-Ørjan Høgset og dette bildet er ute i forbindelse med ett slags motsvar til www.aktivisme.no.

Ungdom mot Retusjert Reklame mener at motebransjen presenterer et uoppnåelig skjønnhetsideal, og at modellene som brukes er manipulerte og at alle bilder som publiseres skal være klart og tydelig merket at bildene er retusjert. Jeg har ikke helt satt meg inn i denne saken, bare godtatt at bilder av meg kan brukes. Dette bildet er som sagt ikke retusjert og beviser at ikke alle modeller må fikses på.

Mange tror at modeller retusjeres slankere, pupper blir større, midjen tynnere osv.. Det er veldig feil, ofte er det lys og småting som blir endret på. Jeg synes det blir for dumt at alt skal merkes, de fleste skjønner jo at bildene er redigerte?! Jeg har full forståelse for at media har negativ innvirkning på unge, spiseforstyrrelser ol. Men modeller er jo vakre mennesker og om alt skal merkes så blir bare forventningene til dem høyere og de igjen blir mer perfekte, hvordan reagerer da ungjenter som ser bilder av modeller som er helt plettfrie og IKKE retusjerte? Trodde det var greit å se ett bilde og tenke”jaja…Hun er da uansett litt retusjert”;) Hehe…

Hva mener dere?

32 thoughts on “Ungdom mot retusjert reklame

 1. Jeg er helt enig i det du skriver.. Jeg syntes det er feil at mange jenter ska gå rundt å tro dem må være perfekte for å bli modell eller godtatt, alle mennesker er fine på sin egen måte, men ingen er perfekte. Finner du ut hvem du er, kan alle få di mest fantastiske bildene bare ved å være seg selv! : )
  – Amy Henriette

 2. Men om du ser på bilder av enkelte modeller, virker de ganske perfekt utsendemessing, som kan sende ”alarmer” til jente at de må nesten se sånn ut om de vil oppnå noe innom modellbransjen.
  Men jeg er ganske enig med deg. Jeg vet ikke mye innom modellbransjen, så jeg skal ikke si noe som ikke er riktig, men jeg føler at bildene blir så fokusert på utseendet, at det er det som teller, og ikke det som er inni.

 3. Mange modeller blir retusjert på bilder, ikke alle. Men de fleste. Det er fakta. Mange mennesker skjønner at modeller blir redigerte på bilder, men desverre ikke alle. Det er det som er poenget. Det er de som ikke vet det, som det fokuseres på her. Feks mange jenter i 10 – 15 års alder som ikke vet hva dette innebærer og tror dermed at dette er en ekte fremstilling. I denne alderen er man ofte naiv. Det er disse jentene man må huske på. Ingen mennesker er plettfrie og perfekte! uheldigvis:p Det er det man må få frem for det er overhodet ikke de fleste som vet om dette med retusjering. Så hvis man merker bildene med retusjering, så skaper det et mer virkelighetsnært bilde av modellen. Dermed er man klar over hva som er retusjert og ikke. Det blir da ingen høyere forventninger til modellene. De kan ikke bli mer “perfekte” for det er ingen som er perfekte. Det er hele poenget. Du skriver: “Trodde det var greit å se ett bilde og tenke”jaja…Hun er da uansett litt retusjert”;) Hehe…” dette mener jeg ikke noe vondt mot deg Ann Mari. Men synes dette er litt naivt skrevet ift at dette er det faktisk ikke alle jenter i 10-15 års alder som tenker. Det er forskjell på 10- 15 års alder ift 20-25 års alder. Mange bilder blir redigerte, forstørring og forminskning av diverse, noe som ikke gir et riktig bilde av slik modellen egentlig er. Derfor trengs det opplysning om dette.
  Jeg sier ihvertfall JA til retusjering. Synes du er ei flott jente, og du trenger ikke redigering. Stå på! Hilsen pensjonert-modell:p

 4. helt enig med deg ann mari.. og det er ikke bare 10-15åringer som tror modeller er perfekte også jenter som er eldre, men det som blir fikset på er ofte lys og slikt og kviser og ujevnheter i ansiktet, arr på kroppen osv. Men når sant skal sies så fikser de nok litt ekstra på britney spears på bilder, hun er først og fremst en sanger ingen modell så.. men pen ja det er hu. hvem er ikke pene??

 5. Hei:)
  jeg lurer på en ting som ikke har med dette å gjøre, husker du har sagt noe om dette før, men det er lenge siden.
  jeg har lyst å melde meg på noe forside pike greier, bare for å leve livet litt. gjøre noe jeg egentlig ikke tør. men hvordan søker man på noe sånt? det var jo noe sånt du gjorde? 🙂

 6. ikke noe hemmelighet at dine bilder også er retusjert, altså ikke formene dine, men huden din foreksempel.. d gjør de på alle modeller i fhm..

 7. Du beviser hvertfall at man er vel så vakker
  uten retusjering Ann Mari. Hold på det du tror på,
  uansett hva folk sier 🙂

 8. Anonym: Men slik er det desverre… Modeller lever jo av utseende sitt og noen er “perfekte”, ta jentene i Victoria Secret feks, skal lete lenge med å finne feil på dem. Men igjen, selv de blir retusjert og alle har feil. Men i skjønnhetsbransjen tror jeg det alltid kommer til å være slik, da er det bare det utvendige som teller..

 9. mette: Jeg ser din side og er delvis enig. Men jeg tror det desverre ikke hjelper med slik merking. Retusjering der det virkelige og naturlige blir tatt bort er jeg helt enig i at gir et dårlig budskap, men noen er jo faktisk naturlig vakre og ikke trenger retusjering i anskikt/kropp. Når jeg var 10-15 satt jeg fortsatt og lekte på jenterommet og hadde lite tanker om kropp, men jeg ser jo at tiden har forandret seg stort. De burde heller bli godt opplyst om dette på skolen og av familie/venner.. Og skjønne at det handler ikke om å se perfekt ut i det virkelige liv.

  Poenget mitt var egentlig at det alltid kommer til å være ett skjønnhetsideal som mange prøver å strebe etter.

  Takk for tilbakemelding! 🙂

 10. Camilla: Hei hei!
  Stemmer det, FHM har en årlig forsidejakt og da anbefaler jeg deg og melde deg på der om det frister. Jeg meldte meg ikke på selv, men noen andre gjorde det. Og det er jeg jo veldig glad for i dag at de gjorde;) FHM er i gang med forsidejakten nå, hvor 10 finalister kommer i bladet i Mars. Tror neste påmelding er i august, du kan følge med på http://www.fhm.no eller i bladet. Der står alt du trenger å gjøre. Lykke til! 🙂

 11. cristine: Tror ikke du har lest hva innlegget mitt handlet om. Dette bildet jeg har postet her er ikke retusjert og viser bare at huden min er naturlig jevn. Men ja, selvfølgelig blir jeg retusjert i FHM. Alle modeller uansett hvor pene går gjennom et filter i photoshop der huden blir jevn og finere. Og slik er det med ALLE blader og modellbilder som er i magasiner. Og det tror jeg de fleste er klar over 😉

 12. Foretrekker naturlige jenter så mye bedre enn retusjerte! Og forresten, så er du veldig pen! :))

 13. Utrolig fint bilde, Ann Mari! Du alltid like vakker dag etter dag på jobb, uansett dagsformen din er du alltid like nydelig – urettferdig:p hehehe;) Snakkes på jobb i morgen! 😀

 14. lizbeth: vil du si at am har lit ekstra mage på dette bildet? enten har du dårlig syn, eller så lider du av vrangforestillinger.

 15. Enig! Nesten ingen av bildene mine er retusjerte!! Det er pga. stylister og fotografer gjør så bra jobb at det ikke behøves. Og hvis det blir gjort ser man nesten ikke forskjell fra før og etter. Tar kanskje bort par øyenbrynshår eller noe… Man ser ikke helt annerledes ut i virkeligheten.

 16. Er vel heller at gutter ikke forstår det ja. Vi jenter leser om hvordan man kan avsløre at puppene ikke er ekte, ved at dem ikke rister osv. Hvordan de retusjerer osv. Gutter gjør det ikke, de bare ser bildene og tenker wow. Så har du ikke pupper føler du deg mindre verdt uansett hvor mye kjæresten sier det ikke gjør noe. Så klart gjør det noe når minst 80% av alle “perfekte” kvinner har store pupper. Man kunne heller brukt modeller i alle str, noe som gjort at det ikke bare er 1 type som er riktig. feks mange av VS modellene er nesten litt for tynne, men det er jo min mening.
  feks Megan fox, normal på stranda: http://cdn.buzznet.com/media/jj1/2010/06/fox-kisses-beach/megan-fox-brian-austin-green-kisses-beach-03.jpg og http://static.poponthepop.com/images/gallery/megan-fox-flat-ass_386x580.jpg Og på fotoshoot: http://4.bp.blogspot.com/_TbWlwPm57RU/TCSEZcL4fyI/AAAAAAAABcU/x-NKh49L88k/s1600/1.jpg Det siste bildet er vel sånn de fleste tror hu ser ut, men stemmer det egentlig? Ville vel heller sagt at Adriana Lima som faktisk har former burde blitt kåret til verdens mest sexy kvinne. Men så er jeg helt enig med at “glamour-modeller” er bedre enn de vanlige syltynne. Thumbs up for former.
  Vakkert bilde forresten 🙂 stå på, Ann Mari!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top